• Vandrarhemmet
  • Gäss
  • Kajak
  • Vy mot tåkern
  • Spångar
  • Tranor
  • Slättland

huldastugan 1mb huldastugan2 1mb

Den gamla fiskestugan nere vid Tåkern, som i folkmun kallas Huldastugan är troligen byns äldsta hus efter kyrkan. Byggt i början av 1700-talet med gammalt handhugget timmer. Den har använts som fiskestuga under den tid då vattnet gick hela vägen upp till stugan och den har fått sitt namn efter dess sista invånare - Hulda Eliasson. Hon var änka efter en fiskare och bodde i stugan en bit in på 1930-talet.

Hur var det att bo i en liten stuga för över 100 år sedan? Utan rinnande vatten, el eller avlopp. Koka kaffe i eldstaden och med levande ljus och fotogenlampor som enda ljuskälla. Lågt i tak och robust plankgolv. Vi kanske inte kan resa hela vägen tillbaka i tiden, men en natt i Huldastugan kan i alla fall vara en bit på vägen.

Här bor man nästan under de förutsättningar som fanns förr, bortsett från att sängarna inte är av halm. Inget rinnande vatten utan endast vatten i kärl och spann, ingen elektricitet och inget avlopp. Behöver man uträtta sina behov görs det istället i utedasset. Fotogenlampor och levande ljus är något som våra gäster får använda sig utav, koka kaffe eller te på järnkaminen och elda för egen värme. Men det man verkligen får är en unik och härlig upplevelse med lugn, tystnad och naturnära boende. Man kan ligga i sängen och titta ut genom fönstret över de tusentals gäss som betar av gräset på våren, eller är redo att flyga vidare på hösten. Man ser kärrhökar som jagar efter möss och sork ute på fälten. Man hör tranornas vackra läten och rördrommens dova stämma. Tofsvipor som seglar omkring över taket och kanske även en havsörn högt i det blå. Inne i stugan finns det två sköna och bekväma sängar, ett par härliga fåtöljer man kan koppla av i, kanske läsa en bok och höra hur elden sprakar i kaminen. Ute i trädgården finns ett härligt syrenträd som skuggar de soliga dagarna när man sitter och tittar ut över vad som är norra Europas förnämsta fågelsjö, nämligen Tåkern. Den fantastiska och mycket populära vandringsleden ner till Naturum passerar precis utanför husknuten. Här vandrar man genom vass, över strandängar och genom skog. Önskar man en bit mat eller kanske en fika, ligger vandrarhemmet endast ett par hundra meter bort.

Efter en god natts sömn och ett uppvaknande av kanske just rördrommen så serveras en frukostkorg nere vid stugan, eller om man känner för att promenera upp till vandrarhemmet och äta frukost. Detta är en upplevelse och en chans att verkligen få kunna bo invid denna fantastiska fågelsjö. Men även en möjlighet att kunna föreställa sig hur det var när vattnet gick hela vägen upp, eller hur fröken Huldas sista år i stugan kan ha varit.

Unikt boende vid Tåkerns strand

Huldastugan är ett eco lodge, vilket innebär att det är minimal miljöpåverkan, naturnära boende, grön återvinning och bidrag till det lokala närområdet. Huset ligger invid Tåkerns naturreservat med ängsmarker, vass och skogsområden. Här går kor och betar på ängarna och fåglar som livnär sig på sjöns växtlighet. I trädgården växer olika sorts blommor och utanför staketet växer allting vilt.

Det finns ett miljövänligt utedass i form torrtoalett där avföring, urin och biologiskt papper blandas för att senare komposteras och ge en fin matjord.

  • Pris för två personer: 1695:- inkl. frukost på sängen, lakan, välkomstkorg och morgonrock
  • Pris för en person: 1695:- inkl. frukost på sängen, lakan, välkomstkorg och morgonrock

Tillägg för icke medlemmar i Svenska turistföreningen med 50:-/vuxen och 25:-/barn

Tåkern vandrarhem Svanhals 590 22 VÄDERSTAD Reception +46 142-71022 Mobil +46 70-8345247 Privat +46 70-39589

Copyright © Tåkerns vandrarhem 2018. All Rights Reserved.