• Vandrarhemmet
  • Gäss
  • Kajak
  • Vy mot tåkern
  • Spångar
  • Tranor
  • Slättland

En sammanfattning om diverse händelser eller utmärkelser som tillfallit vår anläggning. Investeringar eller nya spännande saker som är på gång är också något av de saker vi ska försöka hålla uppdaterat.

15 december 2010 köptes Svanshals församlingshem av Björn och Hanna Theel av säljaren Ödeshögs församling efter en lååång budgivning ända sedan september.

Renoveringarna inleddes i mitten av januari 2011 med att göra om det gamla, tråkiga och stela församlingshemmet till ett vandrarhem och café. Arbetet tog sin början inne i det gamla klassrummet, nuvarande cafésalen och spreds sedan som en löpeld genom de nästa 350 kvm boyta som skulle renoveras . Med hjälp av familj, vänner och hantverkare började så småningom ett vandrarhem ta sin form och vi kom allt närmare vårt mål. Vi ska även nämna att vår lilla dotter Allie var fullt involverad i detta, född sommaren 2010.

I mitten av maj 2011 öppnade vi officiellt vårt vandrarhem & café. Ingen pompa och ståt men för oss en otroligt skön känsla att äntligen kunna se ljuset i tunneln och kunna ta emot nyfikna gäster som vill upptäcka Tåkern och dess omgivningar.

Våra första gäster checkade in under maj månad och under juni bodde ett gäng polacker hos oss som arbetade nere på det nya Naturum som höll på att byggas.

Under sommaren var beläggningen hyfsad för att vara första året, men caféet gick väldigt bra och var mycket uppskattat av våra gäster. Ryktet spred sig genom olika tidningar och radio och folk började hitta ut till oss.

När hösten närmade sig började caféet lugna sig, men våra kära ornitologer kom förbi för att se det stora antalet fåglar nere vid Tåkern, så beläggningen tuffade på.

I augusti återgick Björn till sitt yrke som byggnadssnickare och Hanna började jobba med sitt yrke i oktober. Inte vad vi önskade, men ett måste. Nu var det lugnare på vandrarhemmet också.

Under vintersäsongen fortsatte arbetet med ytterliggare ett rum, samt lite övriga renoveringar invändigt. Våran första jul firades däruppe.

Tidigt på året 2012 blev vi en del av STF-familjen och fick oss nya goda kunskaper inom turistnäringen på en väldigt inspirerande grundkurs. Vi blev senare on-linebokningsbara och började arbeta med vår hemsida. Bokningarna började strömma in och säsongen tog sin början med naturälskare och fågelskådare.

Efter en välbehövlig resa till Kap Verde sa Hanna med glädje upp sig från sitt yrke och började fullt ut med vår verksamhet. Björn fortsatte ytterliggare några månader fram till juni då även han sa upp sig från sitt jobb. Nu var det 100% med vårt vandrarhem och café.

Vårt café öppnade sina portar i början av april och med en ganska kall inledning på 2012 trodde vi och många andra att det skulle gå trögt. Men det visade sig vara fel, många ville komma och besöka oss efter goda rekommendationer av andra besökare och inledningen på säsongen blev bra. Men det var kallt, 1 juni vet jag att vi fick elda med pellets för att få värme i huset...=/

Sommaren 2012 var ett bra år med tanke på att detta bara var vår andra säsong. Många var nyfikna på det nya Naturumet som öppnade i slutet av maj och den vackra fågelsjön Tåkern. Vi blev även "Green Key"-certifierade för vårt miljötänk.

Hösten 2012 bestämde vi oss för att köra fullt ut båda två och inte gå tillbaka till våra yrken. Det kändes bra, dels för att vi haft en väldigt bra säsong, men även för att den fortsatt en bra bit in på vintern. Nu hade vår vardag blivit en livsstil som vi trivs väldigt bra med.

Under värdkonferensen i november 2012 blev vi tilldelade priset "Årets nykomling" inom STF. Ett pris vi värderar väldigt högt då det är en bekräftelse på att bara man har en dröm och en vision om vad man vill göra och jobbar utefter ett mål, så är allting fullt möjligt. Vi gjorde det och lyckades kamma hem just det priset. Tack så hemskt mycket!! 

Efter en välbehövlig semester i Oman kom vi hem till ett Sverige täck av snö, våran andra jul spenderades, men dock inte i vandrarhemmet. Däremot var det uthyrt under nyår och det var en väldigt uppskattad tillställning.

Det nya året 2013 inleds efter några dagar med renoveringen av vårt befintliga cafékök. Trycket har varit stort, så vi kände att vi behövde effektivisera köket och utveckla det. Renoveringen pågick i drygt en månad och vi blev jättenöjda med resultatet!

Nån vecka in i februari 2013 påbörjas kanske den största och mest omfattande renoveringen av huset då det skulle tilläggsisoleras och få en ny fasad. Ett stort och omfattande projekt som kräver byggställning, maskinpark och 14 ton putsbruk. Efter knappt tre månaders hårt arbete i snö, kyla, regn och blåst kunde vi äntligen börja riva byggställningen och bevittna det färdiga resultatet. Detta blev fantastiskt, och vi har fått jättemycket positiva kommentarer och alla tycker det är kul att vi bevarat huset och faktiskt försökt återställa det till sin ursprungs kulör - ljusgul.

Efter en av de varmaste somrarna på väldigt länge drog det sig mot höst och den stora invasionen av flyttfåglar och sedermera den årliga STF konferensen denna gång i Nynäshamn.    Vi var detta år nominerade i två kategorier, den första var "Årets hemsida" och den andra var "Årets kudde" och den finaste utmärkelsen. Tyvärr räckte det inte hela vägen denna gång, vi fick en andraplats i "Årets hemsida" och blev trea i "Årets kudde".

Men när vi tänker efter så är det nog ändå en seger för oss att blivit utsedd till Sveriges tredje bästa vandrarhem och det efter att endast drivit vår anläggning sedan mitten av maj 2011!!! Bra start på 2014, inte mycket till vinter så det blev en tidig säsong. Invigningen av Estelles sagostig på Naturum drog mycket folk i maj. På börjandet av vårt bastubygge startas under sommaren. Hösten bidrog till en silverplats även detta år i kategorin "Bästa hemsida" December ca 5 månader senare står vår bastustuga färdig och inväntar en förhoppningsvis kal och snörik vinter.

En tidig och mild vår 2015 gav många tidiga fåglar och inbringade många besökare. Året var det bästa hitills och under den årliga värdkonferensen för STF så lyckades vi även plocka en silverplats som "årets bästa vandrarhem 2015".

I februari 2016 kom vårt andra barn, Olivia. Efter ett serverande av kakbuffé...Detta år blev speciellt eftersom Hanna var ´mammaledig och Björn tog hand om vandrarhemmet med allt vad der innebär. En bra säsong som avslutades med att vi äntligen tog hem ÅRETS KUDDE!!! Resan detta år gick till Albanien, backpacking med lilla Olivia i bärsele.

2017 och Björn jobbar inte längre kvar i verksamheten. Hanna jobbar ensam med personal och Björn kommer hit ibland och dricker kaffe och klipper gräs. Det blev en omtumlande vår med allt var högsäsong innebär men även att Björn bytte jobb och att vi under majmånad stod bostadslösa. Men som ett ljus från ovan dök ett hus upp och nu är vi bosatta vid foten av Omberg.

Nu är det sommar och folk strömmar till och vi sitter nu och planerar höstens äventyr med vår lilla familj...Får vi se var det bär av denna gång.

2018 och vi driver nu ännu ett vandrarhem. Stocklycke vandrarhem på Omberg tog vi över arrendet på vid årsskiftet. Detta blev ett snabbt beslut men Stocklycke har legat och pyrt i bakhuvudet några år. När frågan dök upp i november kände vi att det är Nu eller Aldrig. Vintern trodde vi skulle bestå av återhämtning men det blev renoveringar och uppstart istället, men väldigt roligt...Efter en lång vinter börjar nu ramslöken, blåsipporna och gästerna strömma till Berget...

Efter säsongen 2018 bestämde vi oss för att lägga ner vårt café. Det blev för mycket jobb att driva två caféverksamheter. Tråkigt tycker många för Tåkernbygden men nu hänvisar vi våra gäster till vårt café på Stocklycke Vandrarhem på Omberg.

2019, första året med bara vandrarhem sedan starten 2011.Trots att vi nu har mindre bemanning så trivs våra gäster fortfarande väldigt bra hos oss. Vintern 2019 installerade vi en ny luft & vattenvärmepump för att minska vår energiförbrukning och klimatpåverkan. Enklare i vårt dagliga arbete när vi inte längre behöver underhålla biobränsleanläggningen. Fortsatta planer är att göra nya ytskikt på övervåningen, hur det blir får vi återkomma med.

Pandemin slog hela besöksnäringen under fötterna 2020, och vi som många andra blev hårt drabbade. I och med detta så valde vi att lämna Stocklycke vandrarhem och har nu Tåkern vandrarhem endast för uthyrning till grupper som hyr hela huset. 

Snabbfakta

Öppettider 2021

Öppet endast för grupper. Hyra hela huset

Telefon
Reception: +46 142-71022
                  
Mobil: +46 70-8345247, 
E-post
info@takernvandrarhem.se
Antal rum 
Antal bäddar
24
Besöksadress
Svanshals, Vandrarhem
59022 VÄDERSTAD
Vandrarhemsvärd
Hanna Theel

Tåkern vandrarhem Svanhals 590 22 VÄDERSTAD Reception +46 142-71022 Mobil +46 70-8345247 Privat +46 070-3958974

Copyright © Tåkerns vandrarhem 2018. All Rights Reserved.